5 Mei 2001

Nederlandse Gilden breken wereldrecord vendelen met 289 Vendeliers.

Media berichten.

Ruim 300 vendeliers van Nederlandse gilden hadden zich al aangemeld om op zaterdag 5 mei in het Noordbrabantse Berlicum het wereldrecord 'vendel zwaaien' te breken. In het Guinness Book of Records stond het record op 144 vendeliers. Dat moest dus lukken, althans zeker voor het Nederlandse record, want nooit eerder kwamen in ons land zoveel vendeliers bijeen om hun 'kur' - in gildentermen het vendelgebed - te draaien. En allemaal tegelijk in hetzelfde patroon, begeleid door roffelende trommen.

De aanleiding voor de recordpoging is het 75-jarig jubileum van de 'Hoge Schuts'. Na maanden van voorbereiding, was het dan eindelijk zover.
Het was 19.00 uur toen de vendeliers, 289 in getal, voor het eerst het vendelterein betraden, voor de generale repetitie. Twee voetbal velden werden gevuld, met kleurijke vendeliers en wapperende vendels. Nadat iedereen zijn vaste plek had gevonden ging de repetitie van start. Vier voordraaiers op verhoogde podia brachten het gezelschap naar een sychroon geheel.

Om 20.00 uur was het zover, alle vendeliers waren er klaar voor. In een prachtige avondzon vooraf gegaan door een gebed van Mgr. Hurkmans, ging de recordpoging van start. Na twaalf verplichte figuren en een enorme inspanning, werd de vendelronde naar Ī 20 minuten beŽindigd. Verlossende woorden klonken van de deskundige jury, in de persoon van Harry Ketels, 'Europees schutterskoning' en Mevr. Wedemeijer, notaris te Berlicum.
Alle deelnemers werden werden verblijd met een unieke herinneringsspeld, welke speciaal door de secretaris van de 'Hoge Schuts', Jan Schakenraad, werd ontworpen voor deze wereldse prestatie.


Deze unieke herinneringsspeld, geeft twaalf ringen weer welke onderling zijn verbonden. Deze ringen symboliseren, de twaalf gilden welke ondeling zijn verbonden in de 'Hoge Schuts'. In deze twaalf ringen staan de letters Vendelrecord . In het midden bevinden zich de gotische letters H.S., het geen staat voor 'Hoge Schuts'. Hieronder staat het jaartal 2001 en twee vendels afgebeeld.
Drie Vendeliers werden appart vernoemd. In volgorde waren dit:

De eerste aanmelder: Dhr. A. Adriaans uit Veldhoven.
De oudste deelnemer: Dhr. Frans Louwers uit Oirschot (70 jaar).
De jongste Deelnemer: Raymond van der Cammen uit Dinther (8 jaar)

Dhr. A. Adriaans uit Veldhoven ontvangt van Hoofdman, Jan van Grunsven, de herinneringsspeld.

Dhr. Frans Louwers uit Oirschot ontvangt van Mgr. Hurkmans, Bisschop van Den Bosch, de herinneringsspeld.

Raymond van der Cammen ontvangt van Harry Ketels, Europeese Schutters koning, de herinneringsspeld.
Sorry, your browser doesn't support Java(tm).


Berichten uit de media.

Bericht uit het 'Brabants Dagblad'


Bericht uit het 'Brabants Dagblad'


Bericht uit 'De Bossche Omroep'


Bericht uit 'De Brug'